alltomtecknat logo Tillbaka till listan över Serier

Bumbibjörnarna (Disney's Adventures of the Gummi Bears) (1985)


Info

Bumbibjörnarna (Disney's Adventures of the Gummi Bears) är en amerikansk animerad tv-serie. Serien gick ursprungligen åren 1985-1991 i USA. Totalt kom serien att bestå av sex säsonger med 65 avsnitt eller 94 segment.

Bumbibjörnarna utspelar sig i det medeltida kungariket Dunwyn, och i handlingens centrum står en grupp av sex (senare sju) bumbibjörnar, färggranna varelser med mänskliga drag, som bor i det underjordiska Bumbibo.

Genom att dricka bumbibärssaft får de en fantastisk förmåga att studsa, något som kommer väl till pass då Dunwyn ständigt hotas av onda makter. Bumbibärssaften görs på bumbibären som bumbibjörnarna plockar utanför sin stubbe. Bumbibären som saften görs på är oftast röda i skördetid, men kan även ha en svag nyans av lila. Som omogna är de gröna, och bumbibärsblomman är vit. När en bumbibjörn dricker av saften får han/hon en otrolig studsförmåga som gör det möjligt att klara av mycket svåra uppgifter. Om en människa dricker av saften ger den istället övermänsklig superstyrka, dock max en gång per dag, en egenskap som Hertig Torulf mer än gärna skulle vilja komma i besittning av för att ta makten över riket.

När serien börjar har bumbibjörnarna varit försvunna i århundraden, bortjagade av elaka människor som ville stjäla deras magi och hemligheter. Människorna tror att berättelserna om de hjältemodiga björnarna bara är sagor, men pojken Erik tror att björnarna existerar. Av en slump råkar han ramla ner i den underjordiska boningen hos den sista gruppen bumbibjörnar i riket, han blir deras vän och övertalar dem att återigen utföra hjältedåd och hjälpa människorna, som i gamla tider - även om det måste ske i hemlighet. Efter ett tag möter även prinsessan Ylva Bibbi och båda blir väldigt bra vänner och hon kommer överens med alla björnar.

I Sverige

Första gången Bumbibjörnarna visades i Sverige var i 1986 års jullovsprogram Toffelhjältarna går igen. Serien kallades då Gummibjörnarna och visades på originalspråk, textad till svenska. 1989 hade den premiär på TV3, då under titeln Bumbibjörnarna. Sedan dess har avsnitt visats i flera omgångar, främst på SVT, men även på Disney Channel, Toon Disney, och TV4.

DVD/VHS

Det finns nio VHS-volymer utgivna utav Egmont/Buena Vista Home Video. Första volymen kom 1989 och den sista gavs ut 1995.

Adventures of the Gummi Bears. Vol 1, Bumbi-björnarna

Adventures of the Gummi Bears. Vol 2, Bumbi-björnarna och björnen i buren

Adventures of the Gummi Bears. Vol 3, Bumbibärsaftens hemlighet

Adventures of the Gummi Bears. Vol. 4, Bumbi-björnarna och den försvunna nyckeln

Adventures of the Gummi Bears. Vol. 5, Bumbi-björnarna och forntidsmaskinen

Adventures of the Gummi Bears. Vol. 6, Bumbi-björnarna och sömnmaskinen

Adventures of the Gummi Bears. Vol. 7, Bumbi-björnarna och vulkanön

Adventures of the Gummi Bears. Vol. 8, Bumbi-björnarna och karamellmysteriet

Adventures of the Gummi Bears. Vol. 9, Den lilla sjöjungfrun

Dubbning

Dubbningsbolag: KM Studio

Svenska röster:
Bibi - Anna Nylén
Bombo - Monica Forsberg
Nanna - Birgitta Fernström
Bernhard - Jan Koldenius
Hubbe - Roger Storm
Gramse - Roger Storm
Hertig Torulf - Hans Gustafsson
Toadie - Bertil Engh
Grymlingar - Hans Gustafsson
Erik - Robert Andersson
Prinsessan - Ylva Sara Andersen
Kung Waldemar - Ulf Källvik
Riddar Järnfot - Ulf Källvik
Gusto - Robert Dröse
Nidvin - Peter Wanngren

För en komplett lista se: Dubbningshemsidan

Insamlingstatus

Komplett

Synkning till annan bildkälla/Restaurering

Projekt är tänkt att påbörjas.


Tillagd: 2015-08-29 20:13:28 | Uppdaterad: 2016-04-19 17:53:33