alltomtecknat logo Tillbaka till listan över Serier

Dino-Riders (1988)


Info

Marvels klassiska tecknade TV-serie Dino-Riders från 1988. Serien består utav 14 avsnitt men det sista avsnittet (14 "The Ice Age Adventure") har aldrig dubbats till svenska.

I 20 000 år hade rasen Valorianerna levt i fred och harmoni. De ägnade sig åt vetenskap och konst. Men en dag tog freden slut då en vetenskapsutpost i solsystemets utkant blev utplånad av Rulons, en krigisk ras som leddes av Krulos. En liten grupp på 400 Valorianer skickades iväg i ett rymdskepp. Valorianerna blev jagade av Rulons och Krulos gav order om att utplåna Valorianerna.

Valorianernas främsta ledare Questar gav en order om att aktivera tid- och rummaskinen. Maskinen öppnade ett hål i tiden och både Valorianernas och Rulons rymdskepp försvann in. De kom ut från tidshålet och kraschade på den förhistoriska jorden, 65 miljoner år bakåt i tiden.

När Valorianernas skepp hade kraschat och de hade lämnat skeppet stötte de på dinosaurier. Samtidigt hade Rulons skepp kraschat in i ett berg. Rulonkrigarna hade i två dagar försökt kontakta Rulonflottan men fick inget svar vilket gjorde Krulos arg. Då de upptäckte dinosaurierna började de sätta så kallade "hjärnlådor" på dem, för att med hjälp av dessa kontrollera dem i syfte att bygga upp en armé.

Under tiden hade Valorianerna börjat att bygga upp ett läger för att börja sina liv på nytt. De hade också tämjt dinosaurier som "husdjur". Rulons anföll deras läger, men till sist vann Valorianerna striden och Rulons återvände till sitt läger. Questar sa då att Nu är vi inte längre Valorianer utan nu är vi Dino-ryttare.

I Sverige

Dino-Riders har aldrig släppts på DVD i Skandinavien, och har hittills bara släppts på DVD i Storbritannien som enda land i världen. I Sverige har serien aldrig visats på TV, men däremot släppts på VHS. Det sista avsnittet Ice Age Adventure, är klassat som ett specialavsnitt och har ingen jättetydlig koppling till resten av serien. Det är antagligen därför det inte släppts på VHS i Sverige och heller inte har just det avsnittet släppts på DVD i USA.

DVD/VHS

Ett flertal VHS volymer från 1990 av Arena Filmtrade/Tuff Stuff, vilket mig veterligen är de enda utgåvorna som innehållit helt kompletta avsnitt utan bortklippta titelskyltar. Avsnitt 13 släpptes inte av Arena Filmtrade utan bara av senare distributörer.

Dubbning

Dubbningsbolag: Lasse Svensson / Media Dubb AB

Svenska röster:
Quest star - Gunnar Ernblad
Yung star - Staffan Hallerstam
Serina - Louise Raeder
Gunner - Hasse Jonsson
Tarrot/Turrent - Andreas Nilsson
Lillgrabben - Linus Wahlgren
Tagg - Andreas Nilsson
Aero - Hasse Jonsson
Morfar/Mind zei - Andreas Nilsson
Icon - Andreas Nilsson
Rock - Andreas Nilsson
Bomba/bubba - Hasse Jonsson
Vector - Hasse Jonsson
Glyde - Gunnar Ernblad
Astra - Hasse Jonsson
Krulos - Gunnar Ernblad
Rasp - Andreas Nilsson
Hammerhead - Hasse Jonsson
Lokus - Andreas Nilsson
Antor - Staffan Hallerstam
Krok - Hasse Jonsson
Skate - Staffan Hallerstam

För en komplett lista se: Dubbningshemsidan

Insamlingstatus

Komplett


Tillagd: 2015-08-29 22:54:52 | Uppdaterad: 2016-01-11 17:00:49